1. Wanneer ben ik in onderhandeling?
Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je bod door een tegenbod te doen. Je bent nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij jouw bod met de verkoper zal bespreken.

2. Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Overigens mag ook met niet meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk melden. Vaak zal de verkopende NVM-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand, zoals dat heet, ‘onder bod’ is. Als belangstellende mag je dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met jou in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.

3. Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast kun jij als potentiële koper ook besluiten om tijdens de onderhandelingen je bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk jouw eerder gedane bod.

4. Mag een makelaar van de NVM tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?
Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – in overleg met de verkoper – besluiten de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen om vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Hierbij hebben alle bieders een gelijke kans om het hoogste bod uit te brengen. Alvorens het systeem te wijzigen, dient de makelaar uiteraard eerst de eventueel gedane toezeggingen na te komen.

5. Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heb je serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat je positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.

6. Wat is ‘kosten koper’?
Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte.

7. Waarom heb je een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar werkt alleen in jouw belang. Waar jij misschien op slag verliefd bent op een huis, blijft de aankoopmakelaar rationeel naar het huis kijken; blijft het zijn waarde behouden, moet er veel onderhoud plaatsvinden, hoe staat het met de fundering en de VvE? Zomaar wat vragen waar een aankoopmakelaar rekening mee houdt. Op basis daarvan geeft hij een advies om een huis wel of niet te kopen en voor welke prijs. Vervolgens weet de aankoopmakelaar precies waar je op moet letten bij de onderhandelingen, het koopcontract en de oplevering van je nieuwe huis. Een ander voordeel is dat een verkopend makelaar liever aan een aankoopmakelaar verkoopt dan aan een particulier, omdat hij/zij daar meer vertrouwen in heeft. Een aankoopmakelaar in de arm nemen heeft dus heel wat streepjes voor.

8. Hoeveel moet ik overbieden?
In de huidige woningmarkt komt het inderdaad vaak voor dat je zal moeten overbieden om kans te maken op de woning. Maar óf je moet overbieden en hoeveel hangt volledig van de woning af. Hier is dan ook geen eenduidig antwoord op te geven. We zullen per woning met onze klant bekijken hoeveel deze waard is en een goede inschatting maken van een succesvol bod. Het is geen kunst om het hoogste bod te doen, maar wel om een goed bod te doen. Te veel betalen kan iedereen, maar ook wij willen graag dat als jij jouw huis weer verkoopt, je niet met schulden achterblijft.

9. Waar begin ik met de zoektocht naar een koopwoning?
Iedereen die overweegt om een huis te kopen, snuffelt wel eens rond op Funda. En dit is naast leuk ook heel belangrijk. Toch begint een serieuze zoektocht met een hypotheekgesprek. De markt is snel, dus na het vinden van een huis is er vaak geen tijd om alles financieel uit te zoeken. Met zijn informatie weet je wat je kunt besteden, en naar welke prijs je zoektocht uitgaat.

10. Hoeveel is mijn huis waard?
Heb je een koopwoning en overweeg je hem te verkopen? Wij komen altijd vrijblijvend bij je langs. Zo kunnen we elkaar leren kennen en het huis rustig bekijken. Na ons gesprek werken wij een uitgebreide waardebepaling en verkoopstrategie uit. Hierna is het aan jou of je de woning via ons wilt verkopen.

11. Zien jullie ook de verbouwingsmogelijkheden van een op te knappen woning, of moet ik daar een architect voor meenemen?
Dit zien wij zeker. We zeggen ook altijd tegen onze aankoopklanten dat ze voornamelijk moeten letten op de potentie van een woning. Is het groot genoeg? Dan kan in principe veel. We kijken altijd hoe ruimtes beter ingedeeld kunnen worden, waarbij we dus letten op de meerwaarde. Maar natuurlijk ook op het woongenot. Al onze makelaars zitten al zo lang in het vak dat deze kennis en inzichten een absolute meerwaarde biedt aan onze klanten. Het enige waar wij geen advies over geven, zijn de kosten. Dit hangt namelijk sterk af van iemand zijn persoonlijke voorkeur, stijl en materiaal.

12. Welke risico’s loop ik bij de aankoop als ik geen makelaar in de arm neem?
We sommen de belangrijkste risico’s voor je op:

  • Je betaalt veelal meer voor een woning zonder makelaar.
  • Je kansen zijn een stuk kleiner zonder een aankoopmakelaar, omdat verkopende makelaars het liefst aan een collega verkopen.
  • Tijdens het kopen van een woning raak je altijd emotioneel betrokken. Wat logisch is. Onze taak is juist om te alle tijden rationeel te blijven. Wij kijken wat een woning waard is en of iets een goede investering is.
  • Ook de onderhandelingen kunnen vaak emotioneel worden, zeker als je een woning heel graag wilt hebben. Een makelaar heeft al honderden keren een onderhandeling gevoerd en weet hoe jij de best haalbare deal kan maken.
  • De meeste mensen zien niet dagelijks een koopakte. En als leek kunnen al deze juridische termen best een abracadabra zijn. Met een aankoopmakelaar ben je dus vrij van een hoop stress en onzekerheid.

13. Wat gebeurt er als de bedenktijd van de koopakte van drie dagen voorbij is en ik de financiering toch niet rondkrijg?
Indien je in de koopakte hebt laten opnemen dat je mag ontbinden wanneer je geen hypotheek krijgt (ontbindende voorwaarde), dan moet je twee afwijzingen laten zien aan de verkoper en kan de koopakte worden ontbonden. Heb je geen ontbindende voorwaarde opgenomen en krijg je geen hypotheek? Dan moet je 10% van de koopsom storten.

14. Stel dat ik op een gegeven moment toch afzie van de zoektocht naar (of verkoop van) een huis, zijn er dan kosten aan de makelaar verbonden?
Wij werken voor de aankoop volledig op basis van no cure no pay, dus je bent ons niets verschuldigd als je de opdracht intrekt. Bij verkoop betaal je de publiciteitskosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht door de leverancier van de producten die wij doorberekenen aan onze klanten. Onze dienstverlening kun je ook voor de verkoop kosteloos ontbinden.